Tilburg is de vestigingsstad voor ondernemers die vooruit willen. Voor ambitie is er alle ruimte en aan talent is er geen gebrek. En je bent er zo, want de stad is altijd goed te bereiken: over de weg, via het water en per spoor. Tilburg staat voor daadkracht, sociale betrokkenheid en ondernemen zoals jij dat wilt. De stad biedt kansen en mogelijkheden, maar je moet ze wel zelf grijpen.

Tilburg kent een zeer grote verscheidenheid aan bedrijventerreinen. Alleen al door de grote verscheidenheid in het aanwezige vastgoed. Soms is er sprake van degelijk gebouwde hallen en fabrieken, soms met een monumentaal karakter die het waard zijn om te behouden en een nieuwe functie te geven. Er is ook een grote differentiatie in schaal en ligging van de terreinen. Van kleinschalige terreinen in de wijken, regionaal verzorgende terreinen als Tradepark58 tot en met de grootschalige terreinen als Loven en Vossenberg-West.

Ieder Tilburgs bedrijventerrein heeft zijn eigen accent. De Kanaalzone is bijvoorbeeld een oud bedrijventerrein met een klimaat voor innovatieve en creatieve makers. Aan de zuidkant van Tilburg ligt Tradepark 58, waar hoge eisen worden gesteld als het aankomt op innovatieve bedrijfsvoering en de vormgeving van bedrijfspanden. Het bedrijventerrein van de grote getallen is Vossenberg, waar grote internationale spelers en enorme warehouses de boventoon voeren. Een groot contrast met een bedrijventerrein als Rhijnkant of Stadsrand Dalem, die kleinschalig zijn en een dorpsachtig karakter hebben.

De wereld aan je voeten

Tilburg staat bovendien in verbinding met de wereld buiten onze stads- en zelfs landsgrenzen. Op bedrijventerrein Loven en Vossenberg West zit de Barge Terminal waar goederen over het water vervoerd worden richting de Rotterdamse haven of juist verder het Europese binnenland in. Daarnaast is hier een Rail Terminal gevestigd die een directe verbinding mogelijk maakt van Tilburg tot aan het Chinese Chengdu. Over dit spoor vertrekken ook meerdere keren per week goederentransporten richting Oost-Europa.

Van internationale reuzen tot lokale familiebedrijven

De gunstige logistieke ligging en verscheidenheid in schaal zorgen ervoor dat al meer dan 2000 bedrijven hun plek bemachtigd hebben op industrieterreinen in regio Tilburg. Van internationale namen tot lokale familiebedrijven. Zo vind je aan het Wilhelminakanaal een modern industrieel cluster met bedrijven als Tesla, Fuji, Capi, ELHO, Iris Oyama, IPN en Coolblue. Dat textiel nog steeds in het DNA van Tilburg zit, blijkt uit grote vestigingen van bijvoorbeeld Innofa, Mutsaers Textiles, Nooteboom Textiel B.V., Joep Tuerlings Agenturen, Björn Borg of de Zuid Nederlandse Textiel Industrie (ZNTI). Bedrijven als Ad van Geloven, Maître Paul, Delicia, Agristo of Banketbakkerij De Maro laten zien dat ook de food-industrie goed vertegenwoordigd is.

De in totaal veertien bedrijventerreinen tellen bij elkaar zo'n 1000 hectare aan grond. De ruim 1.500 MKB'ers, dienstverleners, productiebedrijven en (inter)nationale spelers op de bedrijventerreinen in Tilburg zorgen bij elkaar voor meer dan 36.000 banen. Van eenmansbedrijven tot het distributiecentrum van Albert Heijn met meer dan 1.300 werknemers.

Vitaal Verenigingen 

Sinds enkele jaren is er op ieder bedrijventerrein in Tilburg een Vitaal Vereniging actief. Ieder bedrijf dat reclamebelasting betaalt, kan gratis lid worden van de vereniging Vitaal op zijn/haar terrein. Door gratis lid te worden kunnen bedrijven meebeslissen over parkmanagementzaken als beveiliging, bewegwijzering, aanvullende maatregelen op groen- en grijsonderhoud van de gemeente, communicatie en glasvezel.

Veertien bedrijventerreinen

Voor ieder soort ondernemer is er de juiste match qua bedrijventerrein, of je het nu groots of juist heel lokaal wilt aanpakken. Ieder bedrijventerrein heeft zijn eigen accountmanager met wie je contact kunt opnemen over de mogelijkheden om te ondernemen in Tilburg.