Bruisend en Bourgondisch

Chique of snelle hap? Latte of limoncello? Club of bruin café? Het is soms lastig kiezen tussen alle horeca die de binnenstad rijk is. Maar welke bestemming je ook kiest, je wordt overal met open armen ontvangen. Het leven wordt hier uitbundig gevierd, dus schuif aan en doe alsof je thuis bent.

Lange nachten op de Korte Heuvel

Wie vanaf de Heuvel de Heuvelring oversteekt, bevindt zich op de Korte Heuvel, een straatje boordevol cafés en restaurants aan beide zijden. Het hele jaar door staan hier de terrassen opgesteld én zitten ze vol. Luifels omhoog voor wat verkoeling of juist de warmtelampen aan. Tilburgers die over de Korte Heuvel lopen, zien altijd wel een bekende zijn hand ter begroeting omhoog steken. Want hoe groot de stad inmiddels ook gegroeid is, Tilburg blijft een gemoedelijk ‘dorp’.

Voel je welkom

Het mag duidelijk zijn: de Tilburgse horeca bruist. Horecaondernemers slaan de handen ineen en staan pal achter de vele evenementen die de stad telt. Nieuwe ideeën worden toegejuicht en collega-ondernemers worden van harte welkom geheten. Er heerst geen angst voor concurrentie, maar louter gezonde belangstelling voor versterking van het horecabastion. Met ruim dertig nieuwe horecazaken die ieder jaar openen, groeit dat bastion flink. Een garantie voor het hele jaar door feest: binnen en op de terrassen. Aangevuld met publiekstrekkers als de Tilburgse Kermis, Tilburg Culinair, Festival van het Levenslied, Hap Stap festival en uiteraard carnaval. Laat het je goed smaken!

24/7 Bourgondisch

Het Bourgondische leven wordt in Tilburg erg serieus genomen. De binnenstad van Tilburg barst dan ook van de horeca in alle rangen, standen, kleuren en smaken. Steel de show met een Instagrammable poké bowl of doe je tegoed aan totaal niet fotogenieke, maar overheerlijke spareribs. Verorber een oer-Tilburgs worstenbroodje of bewonder een zwevende amuse die de landelijke tv haalde. Een bonte collectie horecaondernemingen maakt dat het moeilijk kiezen is voor de liefhebber. In Tilburg kun je met gemak twee favoriete koffietentjes, vier lievelingsrestaurants en drie stamcafés hebben. Daar kijkt niemand hier vreemd van op.

Horeca als grote verbinder

De Tilburgse horeca verbindt mensen met mensen, mensen met sfeergebieden en sfeergebieden met sfeergebieden. De doorbloeding van de binnenstad wordt met verve verzorgd door de vele restaurants, eetcafés, kroegen, ijszaken en koffietentjes die de binnenstad van Tilburg rijk is. Tilburgers zijn levensgenieters en een groot stuk van dat genot halen ze uit de beleving die de Tilburgse horeca biedt. Gezellig en gemoedelijk genieten met een megagrote zachte G. Niet voor niets woont Guus hier.

De Heuvel als middelpunt van Tilburg

De Heuvel is het centrale plein van de stad. Vóór 1898 konden Tilburgers alleen op de Heuvel drinkwater halen, omdat daar de enige drinkwaterpomp van de stad stond. Nog steeds heeft de Heuvel diezelfde pleinfunctie. Er is inmiddels echter heel wat meer verkrijgbaar dan enkel drinkwater. Discotheken, hotels, kroegen en restaurants vermengen zich onder het toeziend oog van de immer onverstoorbare Koning Willem II gebroederlijk met winkels en kantoren.

Tijdens Roze Maandag in de rij in ’t straotje

De Stadhuisstraat is een andere populaire horecaplek in de stad. Dit ‘stròtje’ is de vrolijke schakel tussen de Oude Markt en de Paleisring. Volgens veel Tilburgers een van de gezelligste stapstraten van de stad. De Stadhuisstraat heeft alles in huis voor een geslaagde avond, of je nu een ingetogen barhanger bent of juist kapitein van de polonaise wilt zijn. Jaarlijks staan bezoekers in de rij om in deze oerTilburgse straot mee te kunnen feesten tijdens de Roze Maandag van de Tilburgse Kermis.

Tilburg zit barstensvol horeca

Niet alleen het Winkelgebied, maar ook de andere Tilburgse sfeergebieden barsten inmiddels van de horeca van allerlei pluimage. Ook in de Piushaven en Spoorzone, waar je telkens maar een paar stappen hoeft te zetten om van restaurant naar café naar koffietentje naar broodjeszaak te komen. Het is dus slechts een kwestie van je maag tonnetje rond eten en rollen maar.

Aangenaam geroezemoes op het Piusplein

Als je het Piusplein ’s zomers nadert, bijvoorbeeld via de Emmapassage, komt het geroezemoes op het grootste terrasplein van Tilburg je al tegemoet. Studentencafé naast eetgelegenheid naast speciaalzaak. Goede dj’s, live muziek, stand-up comedy of gewoon gezellig borrelen. Van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht is er volop leven in de brouwerij die het Piusplein heet. Met gebundelde krachten stemmen de horecaondernemers op het Piusplein alles perfect op elkaar af, zodat elk etablissement op aangename wijze het beste van ieder moment maakt.

Pig & Rye

Luc Martin (1981), Englishman in Tilburg. Geboren in Brighton en via Frankrijk vanwege de liefde in Tilburg beland. Sinds 2012 eigenaar van Pig & Rye: bakkerij en hotspot voor ontbijt en lunch. "Waarom Tilburg of all places? Ik vind het heerlijk om ergens te wonen waar ik alles ken, waar ik kan ronddwalen en elke straat, elk steegje weet. Tilburg is een stad maar voelt als een dorp. Het is groot en toch eigen. Er gebeurt hier veel, de mensen die hier wonen zijn supercreatief, met hart en ziel verknocht aan de stad en bouwen hier hun werk en leven op. Ik voel me hier thuis.”

Het Elfde Gebod

De Tilburgse Lucia van den Dobbelsteen (60) runt samen met partner Cees van Nieuwamerongen en de zonen Luc en Sam eetcafé Het Elfde Gebod aan de Paleisring. “Wij leerden elkaar al op jonge leeftijd kennen en het was al snel duidelijk dat wij een eigen zaak wilden beginnen – het liefst met eten erbij. Het werd, intussen 35 jaar geleden, eetcafé Het Elfde Gebod. Tilburg is zich de laatste jaren zeer positief aan het ontwikkelen, zowel op horecagebied als voor andere ondernemers en wordt daardoor ook steeds aantrekkelijker. Advies voor starters: wacht niet te lang met professionele hulp zoeken, wanneer je merkt dat het mis gaat. Het team Ondernemersadvies van de gemeente Tilburg heeft ons hierbij heel goed geholpen!”

9 sfeergebieden - Binnenstad Tilburg